Franskbrød – grundopskrift
Ingredienser:
1 stk.
- 25 g. gær.
- ½ dl. lunken vand.
- 25 – 50 g smeltet smør el. magarine.
- 2½ dl. mælk.
- 1 tsk. salt.
- ca. 500g mel. (brug gerne 300g hvedemel og 200g af en anden sort).
Fremgangsmåde:
- Udrør gæren i det lunkne vand.
- Smelt fedtstoffet, hæld den kolde mælk i og tilsæt med blandingen med gær og vand.
- Tilsæt salt og ca. 3/4 af melblandingen.
- Slå dejen godt sammen.
- Tag dejen på et meldrysset bord og ælt den godt igennem med så meget af melblandingen, at den stadig er blød og smidig.
- Sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 min. (dobbelt størrelse).
- Efter hævning æltes dejen godt igennem, så luften presses ud.
- Form dejen til brød. Læg evt. dejen i en form.
- Tænd for ovnen på 200°C og lad brødet efterhæve i ca 20 min.
- Rids brødet med en skarp kniv og pensel med et sammenpisketæg eller mælk.
- Bag brødet på nederste rille i ca. 30 – 40 min